Uygun fiyat kaliteli ev istiyorsanız; saman evlere bir bakın

Dedelerimizin de ytong ile örülmüş evde yaşadıklarını mı zannediyorsunuz? Hayır, tabiki de bunu siz zaten biliyorsunuz. Ekolojik ve ekonomik olarak bize zarar veren binalardan kurtulmanın zamanı geldiğini siz de düşünüyorsanız yeni gibi gözüken bu eski yöntemi seveceksiniz.


Çok uygun fiyatlara ev sahibi olmak istiyorsanız veya evde çok canınız sıkılıyor ve yeni etkinlikler arıyorsanız bu iş tam size göre.
Sağlıklı ve doğal ürünlere geri dönüş modası artık yapı sistemleri için de geçerli durumda. İnsanlığın yüzyıllarca yapı malzemesi olarak kullandığı kerpiç ve saman, betonarmenin kullanılmaya başlamasıyla rafa kaldırılmıştı ancak betonarme yapı sistemlerinin, inşaat atığı, su tüketimi, toprağa verdiği zarar, pahalılık gibi dezavantajları, alternatif arayışına giren yapı sektörünü eskiden kullanılan tekniklere yeniden yönlendirdi. Saman, kerpiç ve ahşap gibi malzemelerin modern çözümlerle buluşturulduğu saman evler son yılların yeni gözdesi olmaya aday durumda.
Bir saman balyası ve sıvama yöntemiyle ev inşa etmek düşük maliyetli ve çevre dostu bir ev yapma yöntemidir. Bu yazımda saman evlerin yapım aşamasını ve bütün detaylarını inceleyeceğiz.
İlk olarak saman evin avantajları nelermiş ona bakalım
SAMAN EVLERİN AVANTAJLARI:
1. Yüksek basınçla sıkıştırılmış saman bloklar, kerpiç ve ahşap taşıyıcılar kullanılarak inşa edilen bu evlerin neredeyse bütün malzemeleri doğal ve ekolojik. Bir geri dönüşüm mucizesi olan bu evleri diğer yapı sistemlerine göre çok daha ucuza yaptırabilirsiniz.

2. Derin bir temele ihtiyaç olmadan inşa edilen saman evlerin inşaat yükü oldukça hafiftir. Bu nedenle deprem yükü hafiftir ve bu nedenle depreme karşı dayanıklıdır. Taşıyıcı olarak tahta sütunların kullanıldığı yapıda ayrıca çelik menteşeler de kullanılır ve bu sayede çok daha sağlam bir iskelet oluşturulur.

3. Kapı, pencere ve çatı gibi parçaların dayanıklılığı işin bütçesiyle orantılıdır. Modern ve dayanıklı malzemeler seçerek bu işlemler daha iyi yapılabilir.

4. Saman, kerpiç ve ahşap, izolasyon gücü oldukça yüksek malzemelerdir ancak bu yapılarda betonarme yapılarda kullanılan farklı izolasyon çözümleri de uygulanmakta.

5. Tamamlandığında sevimli bir ev görüntüsüne kavuşan bu yapıların iç mekânları iyi planlandığında ortaya hoş bir görüntü çıkmakta.

6. Evin her daim hava almasını sağlayan, yazın serin, kışın sıcak bir ortam yaratan saman duvarlar hem sağlıklı ve ferah bir ev hem de enerji tasarrufu kazandırmakta.



MÜHENDİSLİK İÇİN ÇİZİM ŞART MIDIR ?

SAMAN EV YAPTIRMADAN ÖNCE UYGULANMASI GEREKENLER:
1. Öncelikle ihtiyaçlar göz önünde bulundurularak evdeki oda sayısı, pencere sayısı, içerisinde ne gibi özellikler barındırmalı vs. bunlara karar vermelisiniz.

2. Dış duvarda kullanmayı planladığınız standart balya uzunluğunu belirleyin. Bu size aynı zamanda balyayı kesip sayısını en aza indirmeyi ve tasarruf yapmayı sağlar.

3. Zemini ne tür malzemeden yapmak istediğinize karar verin.(Ahşap kiriş, beton vs.)

4. Temeli hazırlarken arazi eğimini ve iklim şartlarını göz önünde bulundurun.

5. Saman balyalarının kuru olması çok önemlidir. Balyaların birbiriyle bağlı olması için U şeklinde ağaç ya da demir kullanılabilir. Ağaç kullanılacaksa söğüt ağacı yaş iken U şekli verilmelidir.

6. Sıva için alçı türü malzemelerin kendi ikliminize en uygun ve maliyet açısından verimli olanını seçin.

7. Nefes alan boya uygulayın. Zehirli boyalar tercih etmeyin.
SAMAN EVİN ÇEVREYE FAYDALARI NELER?
Daha az karbon salınımına ihtiyacımız olan bugünlerde bu tür yapılar da bu amaca hizmet ettiği için önem kazanıyor. Basit bir mantığa dayanan yapım şekli bilim adamlarını heyecanlandırıyor. İlk olarak saman evleri adıyla satışa 2015 yılında çıkan yapıların şuan ki durumları iyi ve kullanıcılar memnun.

NE KADAR SAMAN GEREKİYOR?
Günlük hayatta yaşadığımız üç odalı evler için gereken saman miktarı ise tam 7 ton. Ayrıca bu evlerin en büyük dezavantajı ise yangın konusundaki riskler. Samanın çevreci bir yapı malzemesi olmasının en önemli yanı ise karbondioksiti emerek yapısına hapsetmesi. Bu malzeme ile yapılan evlerin enerji gereksinimi ise %90 daha az. Ayrıca kullanılan saman bloklar betona oranla daha hafif ve binaya binen yükler de düşük.
SAMAN EV VE TÜRKİYE’DE BULUNAN ÖRNEKLERİ?
1. Afyonkarahisar’da Hamza Özdemir isimli bir kişi 2 katlı samandan evi 25 bin lira gibi bir rakama elde etti.

2. Kütahya Domaniç ilçesinde Mehmet Gün isimli bir kişi 150 metrekare saman ev yaptı. Yaşadığı ısınma sonunu saman ev ile çözdü.

3. Özgür ve Esin Ekinci çifti Kırşehir’de 60 metrekare alan üzerine saman ev inşa etti.


Yorum Gönder

0 Yorumlar